Arnolt's Nieuwsbrief, jaargang 15, nummer 6 oktober 2011

 

Wijnvrienden,

Geschreven door Administrator ··
donderdag, 29 september 2011
Na een lange zomervakantie starten we het nieuwe gildeseizoen op vrijdag 7 oktober met een interessante avond. De appelwijn, die door zo veel leden in het kader van het wijnproject 2010 is opgezet, wordt dan gekeurd door Ed Montforts, de bedenker van het recept dat we hebben gebruikt.
Het is de bedoeling dat elke deelnemer zijn·/haar eindresultaat aanlevert conform de strenge eisen die ook op officiële keuringen worden gehanteerd: in een·schone (niet-beduimelde, dus glanzend gepoetste) witte bordeauxfles, zonder uiterlijke kenmerken, dus zonder etiket - (zie het plaatje).
Lees meer...

Twee emmers kweepeer in de aanbieding
Geschreven door Administrator ··
donderdag, 29 september 2011

Van kweepeer kun je prima wijn maken. Nog nooit gedaan en wil je het eens proberen? Dan is nu de kans! Ellen van Herwaarden heefdt twee emmers vol in de aanbieding. Ze komt er zelf niet aan toe om er een fijne wijn van de maken.·

Wie belangstelling heeft moet even contact met haar opnemen:·0575- 518397. Wie het eerst komt....

Lees meer...

Nieuw voor leden: kleine voorraad wijnmakersbenodigheden
Geschreven door Administrator ··
dinsdag, 20 september 2011

Van een aantal benodigheden voor het maken van wijn heeft het gilde een kleine voorraad beschikbaar. Wie dus wat gist, pectoenzymen, sulfiet of gistvoedingszout nodig heeft kan dat op de gildeavonden in de gildekelder tegen een geringe vergoeding aanschaffen.

Gaat het om wat grotere hoeveelheden dan is het zinvol eerst even contact op te nemen met keldermeester Rien Groot Wassink.·

·Eventueel kan het na telefonische afspraak ook bij Rien thuis worden opgehaald.

Lees meer...

Agenda
Geschreven door Administrator ··
dinsdag, 01 februari 2011

In de agenda staan zowel onze eigen bijeenkomsten (datum in vette letter) als (met een cursieve letter) activiteiten uit de agenda van de federatie.

1 en 2 oktober Open dag Nederlandse wijngaarden.

3 tot en met 9 oktober Nationale Wijnweek.

vrijdag 7 oktober·Maandelijkse Gildeavond, 20 uur Gildekelder. Proeverij van de appelwijn onder leiding van een Ed Montfoort. De best beoordeelde wijn wordt ingezonden naar de landelijke keuring.

2 en 3 november·Likeurkeuring in Raalte.

zaterdag 5 november: feestelijke viering 28-jarig bestaan van ons gilde met·uitgebreid warm en koud buffet, waarbij ook de eventuele partners welkom zijn. Opgave·voor·1 november viaDit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of telefoon 06-19641114 / 0575 - 521248.·De kelder gaat open om 17.45 uur.

26 november·Algemene ledenvergadering, Geldermalsen

vrijdag 2 december·Maandelijkse Gildeavond, 20 uur Gildekelder. Proeven we de vlierbloesemwijn die deze zomer door een aantal·leden is opgezet.

Lees meer...

Fruitmolen beschikbaar
Geschreven door Administrator ··
donderdag, 29 september 2011


Voor verwerken van grotere hoeveelheden fruit, bijvoorbeeld voor het maken van wijn, is het gebruik van een fruitmolen handig om de vruchten te kneuzen. Sinds kort heb ik de beschikking over een molen (inhoud 10 liter) waarmee je handmatig fruitpulp kunt verkrijgen. Net iets handiger dat met een stampotstamper!

Lees meer...

Kwaliteit Nederlandse wijn in de lift
Geschreven door Administrator ··
dinsdag, 27 september 2011

Voor de wijnbouwers in ons land was het zondag 25 september de dag van de waarheid. De uitslag van de jaarlijkse keuring van de Nederlandse wijnen werd in Groesbeek bekend gemaakt. Er werden twee gouden medailles uitgereikt, die gingen beiden naar de Achterhoek.·De rode Niobe van biologische wijngaard De Slingehorst in Groenlo en de witte solaris van de Verenigde Achterhoekse Wijnbouwers kregen de hoogste onderscheiding.

Van de 147 ingezonden wijnen was 81 procent van dusdanige kwaliteit dat ze een keurzegel of een medaille verdienden. Vorig jaar was dat nog 66 procent, waaruit blijkt dat over de hele linie de kwaliteit van de geproduceerde wijnen groeit. In totaal werden 2 gouden, 21 zilveren en 25 bronzen medailles uitgedeeld.

Zie hier het persbericht
Zie hier de medaillewinnaars
Zie hier de winnaars van een keurzegel

Lees meer...

Gelderse deelnemers Open Dag Nederlandse Wijngaarden
Geschreven door Administrator ··
dinsdag, 20 september 2011

Voorafgaand aan de Nationale Wijnweek wordt op zaterdag 1 en zondag 2 oktober 2011 de Open Dag Nederlandse Wijngaarden georganiseerd. Een groot aantal Gelderse wijngaarden doet mee en zet de poorten open voor het publiek.
Wijnboerderij 't Heekenbroek in Drempt houdt 25 september al een open dag, gecombineerd met een kunstmarkt.
Nederland is nog niet het wijnland bij uitstek maar beschikt wel degelijk over een aantal zeer veelbelovende wijngaardeniers die in ons wisselende klimaat goede en smakelijke wijnen produceren.
Nederland telt ongeveer 178 wijngaarden die hobbymatig of professioneel wijn maken. Het wijnbouwareaal telt ruim 150 hectare met een opbrengst van ongeveer 750.000 flessen wijn.
Lees meer...