Arnolt's Nieuwsbrief, jaargang 15, nummer 7 november 2011 Woordje van de voorzitter |
|
Geschreven door Ine Steketee ·· | |
vrijdag, 28 oktober 2011 | |
Wijnvrienden, De vorige gildeavond, waarop de appelwijn werd gekeurd door Ed Montforts, de bedenker van het recept, was·leerzaam en inspirerend. Zaterdag 5 november vieren we het 28-jarig bestaan van·ons gilde met een uitgebreid koud en·warm buffet. (De oprichting was niet in 1987, zoals ik in de vorige nieuwsbrief abusievelijk vermeldde, maar in 1983, op 13 november.)·De kosten bedragen € 15,00 per persoon. Je kunt ter plekke contant betalen aan onze penningmeester Eddie de Bie. Meld·je, met eventuele partner, uiterlijk dinsdag 1 november bij mij aan via Graag tot dan, Ine Steketee |
|
Lees meer... |
Proeven aan de Moezel | |
Geschreven door Administrator ·· | |
dinsdag, 25 oktober 2011 | |
Het plaatsje aan de Moezel is bekend omdat daar de wijn van het merk Schwarze Katze, jarenlang zo'n beetje de meest verkochte Duitse wijn in Nederland, vandaan komt. Een verslag van het wijnreisje is hier te lezen. |
|
Lees meer... |
Opleiding tot FAWBG wijnkeurmeester | |
Geschreven door Artikelenservice FAWBG ·· | |
vrijdag, 28 oktober 2011 | |
Afhankelijk van het aantal aanmeldingen dat we in de loop van 2011 ontvangen, kunnen we plannen gaan maken m.b.t. de cursuslocatie(s) etcetera. Aanstaande wijnkeurmeesters moeten, om de opleiding met succes te kunnen volgen, wel beschikken over de nodige theoretische kennis en praktische ervaring in het wijnmaken. Bovendien moeten zij bereid zijn om ook elders in het land te gaan keuren. Mobiliteit is een voorwaarde hiervoor, omdat keuringen bi |
|
Lees meer... |
Hoe Pinot Gris aan de naam Ruländer kwam | |
Geschreven door Nieuwsbrief WIC ·· | |
vrijdag, 28 oktober 2011 | |
De historie van die benaming gaat precies driehonderd jaar terug tot 1711. In dat jaar ontdekte koopman Johann Seger Ruland uit Speyer (Pfalz) de tot dan toe obscure druif in een twee jaar eerder door hem aangekochte, verwilderde wijngaard. De stokken gaven in het uitstekende jaar 1711 zo´n goede wijn, dat Ruland er een enthousiast teler en promotor van werd. Vandaar dat zijn naam ermee verbonden raakte. Omdat Ruländer in de 20e eeuw vooral synoniem geworden was met zoetige wijnen van dubieuze kwaliteit, heeft hij het moeten afleggen tegen Grauburgunder. Die wordt in Duitsland vrijwel altijd volledig droog gevinifieerd. |
|
Lees meer... |
Boek over Griekse wijn | |
Geschreven door Nieuwsbrief WIC ·· | |
vrijdag, 28 oktober 2011 | |
Boeken over Griekse wijn waren er tot nog toe ook nauwelijks en al helemaal niet in het Nederlands. Daar is nu verandering in gekomen. Een sympathieke kennismaking met het wijnland Griekenland biedt Druiven en droesem, geschreven door journaliste en Griekenlandfan Frederiek Lommen. |
|
Lees meer... |
Stikstof in de kelder | |
Geschreven door Nieuwsbrief WIC ·· | |
vrijdag, 28 oktober 2011 | |
Wijnmakers gebruiken die dan voor het bevorderen van de alcoholische gisting. Toegevoegde stikstof dient in dat geval namelijk als extra voedingsmiddel voor de gistcellen, naast de stikstof die van nature al in de druivenmost voorkomt. |
|
Lees meer... |