Arnolt's Nieuwsbrief, jaargang 15, nummer 7 november 2011

Woordje van de voorzitter

Geschreven door Ine Steketee ··
vrijdag, 28 oktober 2011

Wijnvrienden,

De vorige gildeavond, waarop de appelwijn werd gekeurd door Ed Montforts, de bedenker van het recept, was·leerzaam en inspirerend. 
Veel deelnemers aan het wijnproject brachten hun wijntje mee om het door Ed te laten beoordelen. Zij kregen vakkundig commentaar en stimulerende adviezen om tot een nog beter product te komen.
Winnaar van de keuring was Rien Groot Wassink.·Ed raadde hem aan deze wijn aan te bieden op de eerstvolgende landelijke federatiekeuring.
Tweede werd Trudie Demoed. Ook zij kreeg dit advies.·Trudie moet alleen nog zorgen dat haar wijn helder wordt. Maar dat komt ongetwijfeld goed.

In december gaan we dit appelwijnproject herhalen. Met het zelfde recept, maar nu met goedkoop appelsap van de Liddl, dat door Ed speciaal wordt aanbevolen, en met heel bijzondere, smaakbepalende·gist die we alvast·bij hem hebben ingekocht. In de volgende nieuwsbrief kom ik hier op terug. 
Zaterdag 5 november vieren we het 28-jarig bestaan van·ons gilde met een uitgebreid koud en·warm buffet
(De oprichting was niet in 1987, zoals ik in de vorige nieuwsbrief abusievelijk vermeldde, maar in 1983, op 13 november.)·De kosten bedragen € 15,00 per persoon. Je kunt ter plekke contant betalen aan onze penningmeester Eddie de Bie. 
Meld·je, met eventuele partner, uiterlijk dinsdag 1 november bij mij aan via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of telefoon 0575 - 521248 (na 19.00 uur). 
Graag tot dan, 
Ine Steketee
Lees meer...

Proeven aan de Moezel
Geschreven door Administrator ··
dinsdag, 25 oktober 2011

WijnproevenMet een flinke delegatie is het Amateurwijnmakergilde Arnold van Gelre onlangs afgereisd naar Merl (Zell) in Duitsland om eens uit te testen hoe het momenteel staat met de vaardigheden van de Duitse wijnmakers.·

Het plaatsje aan de Moezel is bekend omdat daar de wijn van het merk Schwarze Katze, jarenlang zo'n beetje de meest verkochte Duitse wijn in Nederland, vandaan komt.

Een verslag van het wijnreisje is hier te lezen.

Lees meer...

Opleiding tot FAWBG wijnkeurmeester
Geschreven door Artikelenservice FAWBG ··
vrijdag, 28 oktober 2011

Bij voldoende belangstelling wordt in 2011/2012 weer een opleiding tot wijnkeurmeester georganiseerd. In Zeeland en de regio Nijmegen bestaat hiervoor al de nodige interesse. De federatie zou het fijn vinden als ook in het westen en midden van het land het wijnkeurmeestersbestand wordt uitgebreid.

Afhankelijk van het aantal aanmeldingen dat we in de loop van 2011 ontvangen, kunnen we plannen gaan maken m.b.t. de cursuslocatie(s) etcetera. Aanstaande wijnkeurmeesters moeten, om de opleiding met succes te kunnen volgen, wel beschikken over de nodige theoretische kennis en praktische ervaring in het wijnmaken. Bovendien moeten zij bereid zijn om ook elders in het land te gaan keuren.

Mobiliteit is een voorwaarde hiervoor, omdat keuringen bi

Lees meer...

Hoe Pinot Gris aan de naam Ruländer kwam
Geschreven door Nieuwsbrief WIC ··
vrijdag, 28 oktober 2011

RulaenderPinot Gris wordt in Duitstalige wijngebieden tegenwoordig bijna altijd Grauer Burgunder of Grauburgunder genoemd. Een duidelijke verwijzing naar het oorspronkelijke gebied van herkomst, de Bourgogne. Tot voor kort was hij in Duitsland beter bekend als Ruländer.

De historie van die benaming gaat precies driehonderd jaar terug tot 1711. In dat jaar ontdekte koopman Johann Seger Ruland uit Speyer (Pfalz) de tot dan toe obscure druif in een twee jaar eerder door hem aangekochte, verwilderde wijngaard. De stokken gaven in het uitstekende jaar 1711 zo´n goede wijn, dat Ruland er een enthousiast teler en promotor van werd. Vandaar dat zijn naam ermee verbonden raakte.

Omdat Ruländer in de 20e eeuw vooral synoniem geworden was met zoetige wijnen van dubieuze kwaliteit, heeft hij het moeten afleggen tegen Grauburgunder. Die wordt in Duitsland vrijwel altijd volledig droog gevinifieerd.

Lees meer...

Boek over Griekse wijn
Geschreven door Nieuwsbrief WIC ··
vrijdag, 28 oktober 2011

Een wijnland dat het vandaag de dag niet gemakkelijk heeft, is Griekenland. Het kan dus wel een beetje reclame gebruiken, te meer daar het verbluffend mooie, veelal hoogst originele wijnen produceert. Maar wie kent ze eigenlijk?

Boeken over Griekse wijn waren er tot nog toe ook nauwelijks en al helemaal niet in het Nederlands. Daar is nu verandering in gekomen. Een sympathieke kennismaking met het wijnland Griekenland biedt Druiven en droesem, geschreven door journaliste en Griekenlandfan Frederiek Lommen.

Lees meer...

Stikstof in de kelder
Geschreven door Nieuwsbrief WIC ··
vrijdag, 28 oktober 2011

Gebruik van stikstof in de keukens is vandaag de dag niets bijzonders meer. Het is verbonden met het zogeheten moleculaire koken. Ook op wijnbedrijven kun je wel eens flessen met stikstof zien staan.

Wijnmakers gebruiken die dan voor het bevorderen van de alcoholische gisting. Toegevoegde stikstof dient in dat geval namelijk als extra voedingsmiddel voor de gistcellen, naast de stikstof die van nature al in de druivenmost voorkomt.
Een tweede moment waarop wel eens stikstof ingezet wordt, is bij de botteling van wijn.

Lees meer...