Arnolt's Nieuwsbrief, jaargang 16, nummer 3, oktober 2012

Woordje van de voorzitter

Geschreven door Ine Steketee ··
woensdag, 03 oktober 2012

Wijnvrienden,

In de laatste bestuursvergadering verraste Rien ons met een werkelijk voortreffelijke rozijnen-appelwijn, die hij had opgezet in juli. Rien heeft de wijn na zes weken gefilterd en het resultaat was een kraakheldere, fonkelende wijn die heerlijk smaakte. Rien wil zijn recept met ons delen en het uitgangspunt laten zijn voor ons volgende wijnproject.·Op de gildebijeenkomst van 5 oktober gaan we van start. Daarnaast zullen we die avond oefenen in het bepalen van soortelijk gewicht en zuurgraad.

Nu al kondig ik de feestavond aan waarop wij het 29-jarig bestaan van het gilde vieren: zaterdag 3 november zijn jullie welkom, met eventuele partner, voor een uitgebreid buffet.

Lees meer...

 

Wijnreis Ahrtal
Geschreven door Ine Steketee ··
woensdag, 03 oktober 2012

 

Wijnvrienden,
Na de succesvolle Moezelwijnreis gaan we opnieuw een bezoek brengen aan het Duitse wijngebied. Henk Weststrate heeft dit keer een programma in elkaar gezet voor een trip naar·het kleinste wijngebied van Duitsland: het Ahr-gebied.
Deze wijnstreek staat bekend om zijn rode wijnen. Door de bijzonder steile wijnhellingen is de druiventeelt hier heel arbeidsintensief.
De wijn is dan ook in het algemeen duurder dan bijvoorbeeld de moezelwijnen. Aan de andere kant zijn de ahrwijnen weer exclusiever.·Als je op internet zoekt naar de Ahr dan vind je een schat aan informatie.
Het weekend vindt plaats van vrijdag 26 oktober tot en met zondag 28 oktober 2012.·Dit is het laatste weekend waarin nog wijnfestiviteiten plaatsvinden, namelijk in Mayschoss.
Lees meer...

 

TV-tip: Wijn aan Gort
Geschreven door Administrator ··
woensdag, 26 september 2012

Eindelijk! zeggen liefhebbers en kenners. Eindelijk een prima tv-programma, met kennis en humor, over wijn. Ilja Gort (muzikant/wijnboer) maakt het voor Omroep Max. De eerste aflevering ging over kurk of schroefdop op de fles. Zie onderstaand linkje, daar is de aflevering ook nog een keer te bekijken. Elke woensdag, om 20.25 uur op Nederland 2.

Overigens is er op die pagina ook een mogelijkheid om te reageren en daar zitten interessante reacties/discussies bij.

Bekijk hier de eerste aflevering.

Lees meer...

 

Weer meer medailles bij Nederlandse Wijnkeuring 2012
Geschreven door Nederlandse Wijnkeuring ··
maandag, 17 september 2012

Eenmaal goud, 24 zilver en 33 brons. Dat is de score van de Nederlandse Wijnkeuring 2012. De medailles werden zondag 16 september ·uitgereikt tijdens een feestelijke bijeenkomst in Kasteel Groeneveld in Baarn. De gouden medaille was voor Wijngoed Montferland in de Gelderse Achterhoek, die daarnaast ook nog eens drie bronzen medailles in de wacht sleepte.

Het totale aantal bekroonde wijnen ligt twee procent hoger dan vorig jaar. Juryvoorzitter Frank Jacobs stelde danook vast dat “de Nederlandse wijnen nog altijd in de lift zitten en dat de kwaliteit elk jaar toeneemt.”

Lees meer...

 

Felicitaties voor Shrewsbury
Geschreven door Administrator ··
woensdag, 26 september 2012

Onze wijnvrienden in de Zutphense partnerstad Shrewsbury hebben deze zomer het 40-jarig bestaan gevierd. Namens Arnolt van Gelre hebben Ruud en Adrie Werner de felicitaties van ons gilde overgebracht op de jubilarissen. We hopen nog te horen of het een gedenkwaardig jubileumfeest is geworden.

Lees meer...

 

Nederland krijgt Wijnkenniscentrum
Geschreven door Wijngaardeniersgilde ··
woensdag, 03 oktober 2012


Het Limburgse Vijlen krijgt het eerste wijnkenniscentrum van Nederland. De lang gekoesterde droom van initiatiefnemer en wijnmaker Stan Beurskens komt hiermee in vervulling.
In het gebouw wil Beurskens bezoekers informeren over de verbouwing en productie van wijn. Bovendien kan de wijn van Beurskens wijngaard, Wijngaard St. Martinus uit Vijlen worden geproefd.

Lees meer...