Foto: Ruud WernerDe bijeenkomst van 13 december was de laatste van 2013 maar wel weer een zeer leerzame, op deze avond hadden we Diny van der Graaff uitgenodigd. Zij verzorgde een lezing over het klaren en stabiliseren van wijnen.
In het betoog werd aangegeven het belang van het gebruik van goede grondstoffen (rijp fruit) en het binden van ongewenste deeltjes d.m.v. pectinase als onderdeel van de voorklaring. Het belang van afhevelen en wat de mogelijke oorzaak zou kunnen zijn dat de wijn troebel is.

Tevens werd verteld hoe de afwijkingen geconstateerd kunnen worden en wat te doen om dit te verhelpen, voor het klaren van de wijn werd aangegeven welke hulpmiddelen er beschikbaar zijn.
Na afloop bedankte Seino Diny voor de leerzame lezing waarna we nog even misbruik van Diny maakten om een aantal meegebrachte wijnen te keuren wat vervolgens weer interessante gespreksstof opleverde.
De door Diny gebruikte sheets zijn per mail naar de leden gestuurd.