Tijdens de landelijke dag van het Wijngaardeniersgilde en de FAWBG op zaterdag 5 april vindt de enige landelijke keuring plaats van amateurwijnen en -likeuren in Nederland. Bij de wijnen zijn er twee hoofdcategorieën: wijn van druiven en wijn van andere vruchten. Voor de beste inzender in deze categorieën zijn de prijzen resp. De Gouden Kurkentrekker en de Gouden Tastevin.
Voor wie wijnen in beide categorieën heeft ingeschreven bestaat de mogelijkheid om tot allerbeste amateur wijnmaker van Nederland te worden uitgeroepen.

Daarnaast kan men likeurkampioen worden.

Wanneer en waar inleveren
Alleen wijnen en likeuren die tevoren zijn ingeschreven - en betaald - kunnen meedoen Likeuren moeten uiterlijk 21 maart worden ingeschreven en betaald. De flessen moeten uiterlijk 29 maart worden ingeleverd bij één van de likeurkeurmeesters. De adreslijst wordt met de wedstrijdetiketten meegestuurd.
Wijnen moeten uiterlijk 21 maart worden ingeschreven en betaald. Flessen inleveren op de dag van de keuring op 5 april tussen 9 en 10 uur.
Deelname aan de keuring kost € 3,50 per fles.

Hoe aanleveren?
Na het terugmailen van het inschrijvingsformulier en het overmaken van het totaalbedrag ontvangt u per post de benodigde zelfklevende etiketten. Likeuren dienen te worden ingezonden in kleurloze koffiemelkflessen van het type Friese Vlag 186 ml of van het type AH 200 ml, beide voorzien van de originele afsluitdop en voorzien van de toegezonden e keJen.
De wijnen moeten worden ingeleverd in witte (transparante) flessen (bordeauxtype) afgesloten met een champagnestop en voorzien van de toegezonden etiketten. Ongeacht of het rood, wit of rosé is. Eigen etiketten op de flessen zijn niet toegestaan.
 
Prijsuitreiking en proeverij
De kennis- en ontmoetingsdag wordt afgesloten met een proeverij van Nederlandse wijnen, belangeloos beschikbaar gesteld door een aantal Nederlandse commerciële wijnbouwers. Daarna vindt de feestelijke prijsuitreiking plaats. Na afloop kunt u uw gekeurde wijnen afhalen voorzien van het uitgebreide rapport van de keurmeesters.  

Inschrijven keuring
Deelname aan de keuring is i.v.m. het grote aantal verwachte inzendingen alleen mogelijk bij voorinschrijving en betaling. Inschrijving en betaling voor wijn en likeur uiterlijk 21 maart 2014. Inleveren flessen likeur uiterlijk 29 maart, wijn op dag van de keuring 5 april tussen 9.00 en 10.00 uur.
Inschrijven voor de keuring kunt u met het hiervoor bedoelde inschrijvingsformulier. Mail dit volledig ingevuld naar: naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Of per post naar Marjo van der Laan, Drogedijk 55, 4796 RH Oudemolen.
Maak het bedrag van € 3,50 per wijn/likeur over op bankrekening IBAN NL92 RBRB 0827 4823 88 t.n.v. FAWBG,onder vermelding van FAWBG/WGN keuring.