Glas rode wijnUit: De Volkskrant | Margreet Vermeulen 14/05/14

Het antioxidant resveratrol, dat onder meer in chocola zit en in rode wijn, draagt niets bij aan een langer leven. Het antioxidant resveratrol zit ook in chocola, maar draagt (helaas) niets bij aan een langer leven.
Er is geen enkele aanwijzing dat de mens gezonder wordt of langer leeft door rode wijn, chocola of druiven te nuttigen.

Het antioxidant resveratrol in deze voedingsmiddelen geeft geen bescherming tegen hart- en vaatziekten of kanker, zoals vaak wordt gedacht. Dit blijkt uit omvangrijk onderzoek van de Johns Hopkinsuniversiteit dat deze week wordt gepubliceerd in het Amerikaanse medisch vakblad JAMA.

De JAMA-studie is het eerste epidemiologisch onderzoek naar het effect van resveratrol. Bijna achthonderd Italiaanse 65-plussers werden negen jaar gevolgd. Met urine-onderzoek werd vastgesteld welke deelnemers veel of weinig van het stofje binnenkregen. Het bleek geen enkel effect te hebben op de overlijdenskans of op het ontwikkelen van bepaalde ziekten.

De Franse paradox
Resveratrol werd in 1992 door onderzoekers aangeprezen als het geheime ingrediënt van 'de Franse paradox'. De gezondheidsrisico's van het Franse dieet, met veel verzadigde vetten, zouden gecompenseerd worden door de consumptie van rode wijn. Critici wijzen er al geruime tijd op dat er zo weinig resveratrol in rode wijn zit dat het geen cruciale rol kan spelen. Ook zouden de positieve effecten van dit antioxidant op de levensduur van lagere organismen (gistcellen, bodem-aaltjes) te makkelijk worden vertaald naar mensen.

Volgens Sander Kersten, hoogleraar moleculaire voeding aan de Universiteit Wageningen, is de JAMA-studie belangrijk vanwege de omvang. 'Zo'n observationele studie is nooit een sluitend bewijs. Het is meestal het startpunt voor andersoortige studies.' In dit geval zijn die andersoortige studies al gedaan, bijvoorbeeld door het resveratrol in (hoge concentraties) in pillen te stoppen en op mensen te testen.

Puinhoop
Kersten: 'Er is inmiddels heel veel onderzoek, maar het is een beetje een puinhoop. Er komt geen consistent beeld bovendrijven. De ene onderzoeker vindt een positief effect op kanker. De ander op diabetes. De meeste onderzoekers vinden géén effect, maar die krijgen in de media weinig aandacht.'

Volgens Kersten willen mensen graag geloven dat rode wijn goed voor ze is. 'Dat rodewijndrinkers relatief gezond zijn, heeft heel andere oorzaken. Het gaat veelal om hoogopgeleide, welgestelde burgers. Die leven sowieso langer en gezonder.'

In de Verenigde Staten worden jaarlijks voor 30 miljoen dollar aan voedingssupplementen met resveratrol verkocht (bijna 22 miljoen euro).