Geanimeerde discussie met de wijngaardeniers van wijngaard Victor. Foto: Ruud Werner

De rivierklei langs de IJssel is een prima voedingsbodem voor wijn. Die conclusie konden de gildeleden wel voor hun rekening nemen na de proeverij die deel uitmaakte van de lezing die Luud Paulissen en Erik Moritz gaven. Vooral over de Johanniter kregen de Deventer wijnboeren enthousiaste reacties.

De wijngaard van Luud en Erik ligt op de Worp, aan de Twellose kant van de IJssel bij Deventer. In 2008 is de wijngaard (machinaal) aangeplant met rassen die in Freiburg zijn veredelt.

Die Duitse stad is zo'n beetje het Wageningen van de wijnbouw. De nieuwe rassen die daar de afgelopen jaren zijn gecultiveeerd maken wijnbouw in noordelijker gelegen gebieden zoals ons land maar zelfs Denemarken mogelijk. De rassen zijn minder gevoelig voor meeldauw en kunnen met minder zonuren toe om toch rijpe vruchten te krijgen.

In hun wijgaard is het witte ras Johanniter aangeplant. De rosé en rode wijnen worden gemaakt van Regent, Pinotin en Cabernet Cortis. Luud en Erik kiezen voor kwaliteitswijn en die begint bij de kwaliteit van de bodem. De vruchtbare rivierklei helpt, net als een goede mineralenhuishouding in de bodem en een goede verzorging van de wijnstok.
Luud deed thuis in Apeldoorn ervaring op met een kleine wijngaard. Van de opbrengst maakte hij zelf wijnen. Zijn achtergrond als chemicus kwam daarbij goed van pas. Hij breidde zijn kennis later uit met cursussen. Wijnmaken doen ze niet zelf, legden ze uit. De opbrengst van de wijngaard gaat naar Bentelo, waar Roelof Visscher van Hof van Twente de vinificatie voor zijn rekening neemt. Daar zijn de Luud en Erik wel nauw bij betrokken, in dat proces moeten regelmatig beslssingen worden genomen, die uiteindelijk bepalen wat voor wijn er in de fles komt.

Wie graag een kijkje wil nemen in de wijngaard is op 27 juli, 31 augustus en 28 september van 11.00 tot 17.00 uur van harte welkom op de open dagen. Kijk voor de laatste informatie op de website: www.ludiquewijnen.nl