Stan Beurskens (links) in een adviserende rol bij Wijnboerderij 't Heekenbroek in Drempt.
De Nederlandse wijngaarden maken steeds betere wijnen. Dat is de conclusie van de jaarlijkse Wijnkeuring van de Lage Landen. Dit jaar scoorden drie wijnen voldoende punten voor een gouden onderscheiding, weer één meer dan het jaar er voor. Beste allround wijngaard is wijndomein St. Martinus van Stan Beurskens in Vlijmen.
 
Van de 176 Nederlandse en Belgische wijnen die door professionele jury's zijn beoordeeld is 88% bekroond met een medaille of een keurzegel. Daarmee wordt de opgaande lijn van 2012 (63 procent) en 2013 (70 %) doorgetrokken.
De drie gouden medailles gaan naar Cuvée des Amis 2013 (Pinot Noir/Auxerrois/Pinot Blanc) van Domein Le Coq Frisé in Epen (L), Brut de Holset 2012 (Johanniter) van Wijndomein St Martinus in Vijlen (L) en een Strowijn 2013 (Solaris) van Wijngaard Hesselink in Winterswijk (Gld). Naast het goud voor Hesselink verdienden Gelderse wijnngaarden 9 bronzen medaillens en 10 zilveren onderscheidingen.
In totaal zijn 23 zilveren en 30 bronzen medailles toegekend. Van de bekroonde wijnen zijn er 35 wit, 12 rood en 9 rosé, terwijl van deze wijnen er 9 mousserend zijn.
 
De keuring wordt jaarlijks georganiseerd door het Wijninstituut Nederland (WIN) in samenwerking met Wijngaardeniersgilde Nederland en het Productschap Wijn. De uitreiking van de prijzen is op 17 september in kasteel Amerongen, aan de vooravond van de open dagen in de Nederlandse wijngaarden (20 en 21 september).
Nederland telt inmiddels rond 170 commerciële wijngaarden met een gezamenlijke oppervlakte van ongeveer 300 ha.
 
Download complete uitslag in xls-bestand.