Even voorbij Trier ligt in een wonderschoon landschap Wasserliesch, het dorp waar de wijnreis van Wijngilde Arnolt van Gelre dit jaar naartoe ging. Met enkele auto's én, heel gezellig, het busje van Sjef met een hele club gildeleden, lukte het iedereen om bijtijds Hotel Albachmühle te bereiken. Daar volgde een hartelijk ontvangst, met een lekker glaasje (al dan niet verdund met wat jus d'orange. We werde ondergebracht in top-kamers (met tv, luxe douche en prima matrassen). Een prima diner volgde, waarna nog even lekker bijgepraat kon worden.

Na een bezoek aan een boerenmarktje werd op zaterdag koers gezet naar Saarburg. Het is een klassiek Duits stadje langs de Saar, met oplopende straatjes, historische panden en fraaie doorkijkjes richting de rivier en de wijngaarden, gegroepeerd op de heuvels rond de stad. Bezienswaardig was de rivier met waterval die door het stadje slingerde. Na het verval zorgt een eeuwenoude aquaduct-achtige voorziening ervoor dat op meerdere plekken waterraden aangedreven kunnen worden. Zo te zien was het systeem nog intact en kan vandaag de dag nog worden gebruikt om bijvoorbeel meel te malen.
Hier kregen we een lunch voorgeschoteld in Hotel bistro Zum Saarstrand, waar bij binnenkomst de dochter des huizes naar de intocht van Sinterklaas zat te kijken. Waarmee meteen duidelijk is dat het horecabedrijf een Nederlands gezin als uitbater kent.

's Middags waren we in het dorp Kanzem te gast bij de familie Schafhausen. Dieter en zijn echtgenote vertelden over het bedrijf en verzorgden een prima wijnproeverij. We konden onze vragen kwijt en genieten van de prima wijnen die ze op het bedrijf maken.
Onder meer vertelde Dieter over ontwikkelingen in het wijnmaken. Van oudsher kennen de wijnen die van de Riesling worden gemaakt een wat hoger zuurgehalte. Dat is de afgelopen jaren onder invloed van de consumenten gewijzigd. De gemiddelde Rieslingwijn is nu aanmerkelijk minder 'fris'. Toch bleef de roep om de traditionele wijnen bestaan. Daarom worden nu weer wijnen met een hoger zuurgehalte op de markt gebracht met de toevoeging 'Classic'. Dieter Schafhausen heeft met de Saar Riesling Classic ook zo'n wijn voor fijnproevers in het aanbod.

Als eerste werd een glaasje Kanzemer Sonnenberg Riesling Winzersekt geschonken. Ideale bubbels voor de feestdagen. Aan bod kwamen verder een droge Blauer Spätburgunder Rosé, een droge Weissburgunder, de Ayler Kupp Riesling Kabinett en de Kanzemer Altenberg Riesling Spätlese.
Het resultaat was dat er door de leden van het gilde behoorlijk is ingeslagen. Ook menig flesje van de handel van opa Schafhausen (die zich heeft toegelegd op het maken van wat sterkere drankjes) gingen mee richting Zutphen.

Bij terugkomst was er even gelegenheid uit te blazen voordat het diner werd opgediend. Deze keer in de gezellige feestzaal, waar mede dankzij het bodempje dat in de middaguren was gelegd de stemming er al snel (of nog steeds) prima in zat.
Het ontbijt was de volgende ochtend al weer de laatste gezamenlijke activiteit voor aanvang van de terugreis. Hoewel de afstand ietsie verder was dan de tripjes voorgaande jaren naar Moezel en Rijn werd, blijkens de reacties, de Saar als een zeer aantrekkelijk bestemming voor het Gilde-wijnreis beoordeeld.

 

Bekijk hier foto's van Ruud Werner (de meesten) en Gerard Menting (een paar).