Commerciële bananenwijn. Ze bestaan!Wijngilde Arnolt van Gelre maakt op de gildeavond van vrijdag 5 oktober een start met het nieuwe seizoen. Centraal staat de nieuwe projectwijn. Dat wordt een bananendessertwijn.

Een van de motieven voor deze keuze zijn goede ervaringen die enkele leden hebben met de toevoeging van banaan bij het vinificeren.


Ter inspiratie enkele recepten:

https://dwbg.nl/recepten/wijn-recepten. Dit recept bestaat alleen uit banaan + suiker.

http://home.hccnet.nl/h.j.hazeleger/gilde/recepten/b/banaan2.htm. Met citroen, sinaasappel, rozijnen en tannine.

https://yoo.rs/roodkapje/blog/zelf-bananenwijn-maken-1505732325.html. Met bananennectar; recept voor licht tot zwaar zoet.

We hebben verschillende bananenexperts in ons midden. Zij beargumenteren al lange tijd de positieve invloed van de banaan, als toevoeging, op de kwaliteit van hun wijn. Anderen hebben hun bedenkingen daarover. Laten we daarom, als experiment, maar eens volledig "gaan voor die banaan"; kijken wat-ie zelfstandig doet en hoe hij zich voordoet en houdt als wijn.
Het is interessant te horen hoe de gebruikers gewoonlijk hun bananenextract maken. Denk daarbij aan: hoelang koken; hoe filtreren en hoe voorkom je zetmeelwaas?
Ook interessant om te weten: welk zuur zouden jullie gebruiken voor deze wijn, als je niet kiest voor citrusfruit? En verder zijn alle mogelijke tips & tricks natuurlijk welkom.
Overigens hoef je niet per se een zoete wijn te maken hoor, het mag ook een droge of medium worden (de ervaring heeft ons soepel gemaakt 😉).
Is ook eigenlijk wel zo leuk, als er straks diverse categorieën zijn te proeven.