De eerste (gecultiveerde) bremsoorten beginnen eind maart al met de bloei, de wilde (gele) brem zal snel volgen. Dat je die bloemen ook kunt gebruiken als hoofd-ingrediënt voor wijn was ik nog niet eerder tegengekomen.
Een recept daarvoor staat in het clubblad van 't Groene Waard, van het gelijknamige amateur wijn- en biermakersgilde in het Noord-Hollandse Heerhugowaard.

Een bijzonder lezenswaardig clubblad, dat maandelijks verschijnt. Ze bestaan sinds 1987 en het is het enige gilde dat in Noord-Holland nog over is.
Voor wie er zelf mee aan de slag wil: hieronder het recept voor bremwijn, zoals dat in 't Groene Waard is opgenomen.

Brembloemenwijn

Ingrediënten
• 2 ½ litermaat vol brembloemen
• 5 liter water
• 1,1 kilo rietsuiker
• 2 onbehandelde citroenen en 2 onbehandelde sinaasappels
• 1 kopje zwarte thee
• Wijngist
Gebruik voor de wijn alleen bloemen, die helemaal open zijn.
Neem een gistemmer, doe daar de bloemen en het sap van de citrusvruchten in. Het kopje koude zwarte thee kan je ook gelijk toevoegen. Kook het water, voeg de schillen van de sinaasappel en citroen toe, dan de suiker erbij en roer totdat de suiker helemaal is opgelost.

Giet het heet over de bloemen. Laat de vloeistof afkoelen tot het lauwwarm is en voeg dan de gist erbij. Wel weer goed roeren. Dek de gistemmer af en zet het op een lauwwarme plek, niet in de tocht en direct zonlicht. Roer wel een of twee keer per dag alles om en kijk gelijk of het goed fermenteert.

Zeef na vier hele dagen de vloeistof en giet het in een fermentatiefles met waterslot. Laat de wijn fermenteren totdat de gisting is gestopt. Filter de wijn, bottel het in flessen en zet deze koel in het donker weg. Het geeft meestal een vrij droge smaakvolle witte (licht goudgele) wijn.