
Recordopbrengst Nederlandse wijndruiven in 2022
Persbericht Vereniging Nederlandse Wijn Producenten 20-3-23
De Nederlandse wijnboeren hebben in 2022 een recordhoeveelheid druiven geoogst. Dat blijkt uit de oogstcijfers die de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) heeft gepubliceerd. In totaal is er 9.837 hectoliter wijn geproduceerd. Dat is zo’n dertig procent meer dan een jaar eerder.
Het vorige oogstrecord dateert uit 2018, toen na een bijzonder warme zomer er 9.500 hectoliter wijn is gemaakt. In 2021 viel de oogst lager uit door regen en lage temperaturen, maar afgelopen seizoen was het weer gunstiger. De zon scheen volop, de temperaturen lagen hoog en van de extreme droogte hadden de wijnstokken relatief weinig last. Tijdens de oogst lieten de meeste wijnboeren al doorschemeren dat de opbrengst veelbelovend was. Dankzij het goede weer waren de druiven van topkwaliteit en ook de kwantiteit blijkt nu dus van recordhoogte te zijn.
- Gegevens
- Geschreven door: Manon de Boer

Laatste wijnen Job en Neeltje krijgen Europees keurmerk
Gepubliceerd in de Achterhoekse Courant. Foto: Roel Kleinpenning
Als alles goed gaat, krijgen de laatste wijnen die Wijnboerderij ‘t Heekenbroek in Drempt zelf maakt nog het Europese keurmerk Beschermde Oorsprongsbenaming (BOB). Net voor de jaarwisseling kwam de Europese Unie met het groene licht om die kwaliteitsaanduiding te mogen voeren voor wijnen van de twee Achterhoekse wijngaarden ‘t Heekenbroek en Montferland en de Betuwse wijnen van het Betuws Wijndomein.
De drie wijngaarden behoren tot het wijngebied Rivierenland, een aanduiding voor een strook Betuwe en Achterhoek waar de wijnstokken op rivierklei staan. De grondsoort is de meest bepalende factor voor de eisen die worden gehanteerd om die beschermde status te krijgen, legt Job Huisman van Wijnboerderij ‘t Heekenbroek uit. Wijngaard ’t Oerlegoed, dat hoort bij Wijngoed Montferland van Leon en Magda Masselink in de buurtschap Wals bij Gendringen, ligt net als ‘t Heekenbroek nabij de Oude IJssel. Het Betuws Wijndomein van Diederik Beker staat op de kleigronden langs de Linge bij Erichem.
- Gegevens
- Geschreven door: Gerard Menting
De charmes van de Kröver Nacktarsch
Misschien wel een van de mooiste locaties die we de afgelopen jaren met onze wijnreizen hebben bezocht was Kröv en omgeving. Door de haarspeldbocht die de Moezel bij het dorp maakt heb je van bovenaf een prachtig uitzicht op het dorp en de omgeving. De meesten van de groep hebben op zaterdag de kans gegrepen om adembenemend mooie plaatjes te schieten, toen we halverwege de Planwagenfahrt hoog boven Kröv van die weidse blik konden genieten.
- Gegevens
- Geschreven door: Gerard Menting
Citroenmelisse basis voor natuurlijk sulfiet-alternatief?
Sulfiet, sinds 2005 zo’n beetje de meest omstreden toevoeging in wijn. En even los van wat mensen ervan denken te krijgen sinds de verplichte vermelding op het wijnetiket, echt lekker is het natuurlijk niet. Niet zo gek dus dat er wordt gezocht naar een gezonder alternatief. Nu is er SURE, een natuurlijke sulfietvervanger op basis van een kruidenextract van citroenmelisse. Zijn we dan eindelijk van de wiebelige natuurwijn af?
Het extract SURE, afkorting van Sulfite Replacer, moet de natuurlijke variant voor chemisch sulfiet worden.
- Gegevens
- Geschreven door: Romy Kooij/Nieuwsbrief Perswijn
Wijnen uit het Ahrdal proeven
Dankzij een eerder tripje naar het Ahrtal kennen de reislustigen van ons AWG Arnolt van Gelre de prima wijnen die ze daar maken. Het Ahrtal begint nu ook in ons land naam te maken. Perswijn, het magazine voor professionals en liefhebbers van wijn, houdt binnenkort een proeverij van Ahr-wijnen in Amsterdam. Daar kun je ook naartoe als consument.
''Zo dichtbij en zo bijzonder: het Ahrdal, Duitsland’s Pinot Paradise. Op steile zuidhellingen van leisteen en Grauwacke, langs een prachtig zijriviertje van de Rijn, liggen spectaculaire wijngaarden. Ze zijn vooral beplant met pinot noir, die in Duitsland Spätburgunder heet.
- Gegevens
- Geschreven door: Gerard Menting
Pagina 1 van 27