Ingrediënten
Vlierbessenwijn (zoet, 16%)
1500 g vlierbessen
4,5 liter water
gist + voedsel
1500 g suiker
Werkwijze
Rits de bessen van de stelen met de tanden van een vork. Weeg de bessen en stamp ze fijn. Giet er kokend water op en laat dat afkoelen alvorens de gist erbij te doen.
Laat de gist 3 dagen werken, elke dag roert u even in die `Haagse Bluf. Daarna zeeft u het door doeken op de suiker in een ondoorzichtig vat omdat de wijn anders zijn kleur verliest.
Vul het vat echter niet geheel, want het kan er onstuiming in toegaan. Stop het vat met een prop watten. Als de gisting wat rustiger verloopt, vervangt u de watten door een waterslot en vult u het vat tot onderkant hals.
Wacht tot de gisting voorbij is en dat kan langer duren dan bij bloemen- of bladwijnen. Laat de wijn daarna minsens 6 maanden rijpen in donkere flessen.