Ingredienten:
4,5 liter appelsap (Vitafit Lidl)
1 kg rozijnen
6 gr pecto
2 gr wijnsteen zuur
2 gr gistvoeding
4 gr gist (Doux)
2 gr sulfiet
14/8
Giststarter maken, hiervoor onderstaande ingredienten in een fles van 1 liter doen, fles afsluiten met prop watten en op warme plaats weg zetten.
0,5 liter appelsap
2 gr wijnsteen zuur
3 gr gistvoeding
4 gr gist
40 gr suiker
De rozijnen minimaal 8 x wassen in ruim koud water en goed laten uitlekken.
Appelsap meten en "Werkblad wijn maken" invullen (gemeten sg=1045 zuur= 6 gr/l).
Gistingsvat vullen met 4 liter appelsap de rozijnen en de 6 gr pecto.
15/8
Opnieuw gemeten sg=1080, zuurgraad= 7 gr/l.
Hieruit blijk dat de rozijnen een toename van de suiker en zuur geeft.
Een nieuwe berekening geeft de volgende waardes:
sg= 1080 geeft volgens tabel 208 gr suiker per liter na correctie door zuur 183 gr/l
benodigde suiker is :
voor alcohol 12% 240 x 5 = 1200 gr suiker
aanwezig 183 x 5 = 915 gr suiker
toe te voegen 285 gr suiker
Volgens de eerste meting zou er 325 gr suiker moeten worden toegevoegd volgen de tweede meting 285 gr suiker dit betekend dat 1 kg rozijnen minimaal 40 gr suiker bevat.
Aan de most in een gistingsvat de giststarter en de 285 gr suiker toegevoegen.
16/8
vergisting goed opgang.
18/8
3 gr gistvoeding toegevoegd.
21/8
0,5 gr sulfiet oplossen in een beetje water en in een fles van 5 liter doen. De wijn via een filter doek overgieten in de fles van 5 liter, de rozijnen uitpersen en het sap ook aan de 5 liter fles toegevoegen.
Gemeten sg = 1000 en zuur = 10 gr/l
Zuur toenamen is 10 - 6 = 4 gr/l totaal dus 4 x 5 liter = 20 gr. m.a.w. 1 kg rozijnen bevat 20 gr zuur.
29/8
In een nieuwe 5 liter fles weer een 0,5 gr opgeloste sulfiet doen en hier in de wijn uit de ander fles over hevelen.
Gemeten sg < 1000 en zuurgraad = 8 gr/l
5 gr bentoniet opgelost in een beetje wijn en na 24 uur aan de wijn in de fles toegevoegd.
24/9
Wijn wordt niet helder.
Wijn door filter laten lopen deze is nu wel redelijk helder.
2/10
Wijn afgevuld in flessen.