voor Tej, de iets bittere Ethiopische honingwijn.Ingrediënten
2700 g honing
25 g hoppellets
10 g gistvoeding
1 kop sterke thee
water
wijngist
Werkwijze
Los de honing op in kokend water. Laat het eventjes koken en verwijder het schuim dat zich gevormd heeft.
Laat afkoelen. Doe alles in een ruime fles (15 liter). Kook de hoppellets een paar minuten in ca. 1,5 liter water, voeg dit toe in de fles en vul met water aan tot 10 liter. Voeg de kop sterke thee toe. Zet de fles met waterslot in een ruimte op kamertemperatuur. Als de temperatuur ca. 20°C is roert u de gistvoeding door en maakt een giststarter volgens de aanwijzing op de verpakking. Voeg de werkende gist vervolgens toe.
Als de gisting bijna stopt (dichtheid 1.002) afhevelen en bottelen in bierflesjes met kroonkurk of beugelsluiting. Laat een paar maanden rijpen en u hebt een licht mousserende drank.
U kunt ook de wijn bij de dichtheid van ca. 1.002 overhevelen in een kleinere mandfles (vol) en verder laten uitgisten onder waterslot. Vervolgens klaren en bottelen zoals u gewend bent.
Tej, Ethiopische honingwijn
- Gegevens