Ongewenste gist in de wijngaard en wijnmakerij: Brettanomyces
(bron FAWBG, auteur: Ton Lauret)Iedereen die zelf wijn maakt kent de basisregels:
• Gebruik goed gereedschap
• Werk zuiver
• Gebruik enzymen en goede gist
• Meet
• Houd een logboek bij.
Het kan niet genoeg worden benadrukt dat hygiënisch werken noodzakelijk is. Vanaf het begin tot het einde van het wijnmaakproces is een optimale en bacterievrije zuiverheid een voorwaarde om een goed product te maken.Een goede hygiëne bevordert het gistingsproces, het klaringsproces en bovendien de houdbaarheid van uw wijn. Wie niet hygiënisch werkt kan eigenlijk geen goede zuivere wijn maken.
Het woord ’hygiëne’ omvat twee begrippen:
• reinigen
• steriliseren.
- Gegevens
Champagnekurk knalt met 40 km per uur
(bron: Winetasting) Onderzoekers van de technische universiteit van Clausthal in Duitsland hebben een antwoord gegeven op wat we tijdens deze feestdagen allemaal willen weten. Ze ontdekten hoe snel een champagnekurk kan vliegen bij het ontkurken: 40 kilometer per uur voor een goed geschudde fles.
- Gegevens
Pagina 62 van 68