Lezing over leermomenten en succes wijngaard De Vrije Vogel
De maandelijkse gildeavond van wijngilde Arnolt van Gelre wordt op vrijdag 2 februari anders dan anders. Ons gewaardeerd lid Sjef van Hoorn is bevriend met Eric Krijger, de eigenaar van de wijngaard De Vrije Vogel in Cadier en Keer, Zuid-Limburg.
We hebben Eric bereid gevonden om ons over zijn uit de hand gelopen hobby te vertellen: de geschiedenis van de wijngaard, het vallen en opstaan, de leermomenten, en uiteindelijk het succes van een zeer acceptabele wijn van eigen bodem.
Eric heeft een paar flessen van eigen makelij bij zich om ons middels een proeverij te laten delen in wat hij in de afgelopen jaren tot stand heeft gebracht.
- Gegevens
- Geschreven door: Dirk Kranendonk
Wijn klaren met agar-agar
We hebben het al eens vaker over agar-agar gehad als middel om wijn te klaren. Ik heb er zulke goede ervaringen mee dat ik het toch nog eens wat uitgebreider wil bespreken.
Wijn wordt vaak uit zichzelf helder als de gisting afgelopen is. Er worden dan geen gasbelletjes meer geproduceerd, de vloeistof komt tot rust, en zwevende deeltjes kunnen gaan bezinken.
Soms doen ze dat niet, of niet volledig; dit is het geval als de deeltjes heel klein zijn, zo klein dat ze door de beweging van de moleculen in de wijn (water en alcohol, even simpel gezegd) meebewegen en daardoor niet de gelegenheid krijgen te zinken.
- Gegevens
- Geschreven door: Dirk Kranendonk
Pagina 4 van 66