(bron: Intermediair)
Onderzoekers van het Centre National de la Recherche Scientifique in Bordeaux hebben een methode ontwikkeld om wijnflessen te dateren en bij benadering vast te stellen waar de fles werd geproduceerd.Ze doen dat door de fles bloot te stellen aan een ionenbombardement. Het centrum deed dat op verzoek van de Antique Wine Company in London. Deze firma handelt naast eigentijdse wijnen ook in oude wijnen van grote kwaliteit. Heel dure wijnen dus: flessen van tussen vijftienhonderd en vijfduizend euro gaan er dagelijks de deur uit.


Maar er staat ook een wijn van vijfenveertigduizend pond op de prijslijst (1811 Chateau d’Yquem). Voor dergelijke bedragen loont het de moeite om de flessen te vervalsen.
De detectiemethode is erop gebaseerd dat wijnflessen in de loop der jaren veranderd zijn van chemische samenstelling, die ook van producent tot producent verschilt. Door flessen van de grote wijnhuizen als referentie te gebruiken, kunnen vervalsingen aan het licht worden gebracht.
Overigens zegt de echtheid van de fles niets over de kwaliteit van de wijn die er in zit.Wie durft een fles van een ton open te trekken om vervolgens vast te stellen dat hij kurk heeft?