(bron: Winetasting) 
Champagnekurk knaltOnderzoekers van de technische universiteit van Clausthal in Duitsland hebben een antwoord gegeven op wat we tijdens deze feestdagen allemaal willen weten. Ze ontdekten hoe snel een champagnekurk kan vliegen bij het ontkurken: 40 kilometer per uur voor een goed geschudde fles.

Natuurkundige Friedrich Balck mat de kurksnelheid bij champagneflessen waarbij de druk ongeveer 2,5 bar was. Dat is de druk die wordt gevormd bij een goed geschudde champagnefles.De snelheid van de kurk werd gemeten aan de hand van foto-elektrische en akoestische procedures bij het vertrek uit de fles en bij de inslag op een papieren wand. Resultaat: ongeveer 40 kilometer per uur, of een beetje sneller dan de looppas van de snelste mens.
Theoretisch gezien kan een kurk 100 kilometer per uur bereiken volgens de berekeningen van Balck. Daarbij moet er een druk van 3 bar zijn, geen wrijving en de fles champagne moet eerst zijn blootgesteld aan de zon.Als een fles net uit de koelkast komt en niet geschud wordt, is er bijna geen druk. Dan hoef je je geen zorgen te maken over de snelheid van de kurk, volgens de wetenschappers.