Door Gerard Menting
Cees van CasterenHet enthousiasme waarmee wijnkenners kunnen verhalen over alle facettten van wijn werkt altijd weer aanstekelijk. Zeker als het verhaal wordt verlevendigd met voorbeelden, in de vorm van een vloeibare inhoud in een wijnglas.Wij mochten in korte tijd twee keer genieten van zo'n expert en de wijnen die hij bij zich had. Allereerst in het najaar, waar enkele leden van ons Gilde in Groesbeek mee hebben gedaan aan een workshop van Frans Smulders. Later hebben we op een feestelijke wijnproefavond kunnen genieten van de verhalen van Cees van Casteren.

Van Casteren schrijft op regelmatige basis columns over wijn in De Gelderlander. Dat hij gelezen wordt hebben supermarkten en andere plekken waar je wijn kunt kopen in het verspeidingsgebied van De Gelderlander inmiddels gemerkt. Bij voorkeur geeft van Casteren aandacht aan mooie wijn die soms zo maar voor een zacht prijsje in de schappen van de supermarkt liggen. Elke donderdag, nadat de krant met zijn column verscheen, onstaat er welhaast een run op de beschreven wijn. Er zijn al supermarktbeheerders geweest die gevraagd hebben om van tevoren even te waarschuwen, zodat ze wat meer wijn kunnen inslaan.
Van Casteren koopt wijnen in. Hij deed dat lang voor horecagroothandel Sligro. Zijn aandacht richt hij op dit moment sterk op nieuwe wijngebieden. En dan hebben we het niet over pakweg Chili of Ausralië maar over Georgië en Moldavië. Want die komen er aan, waarschuwt Van Casteren alvast.
Wat Cees van Casteren graag wil worden, maar nog net niet is -hij is één keer gezakt - is Master of Wine. Een zeer prestigieuze titel, alleen te behalen in Engeland. Naast de universitaire studie oenologie is dit de hoogste internationale opleiding in wijnkennis. Er is maar één Nederlander die er in is geslaagd die hoogste graad van wijnkennis te bemachtigen en dat is Frans Smulders.
Hij draagt die kennis uit (en maakt het te gelde) middels de Frans Smulders Wijneducatie, waar diverse opleidingen gevolgd kunnen worden. Vooral gericht op mensen die professioneel bezig zijn met wijn, al kunnen ook liefhebbers die nóg meer willen weten er terecht. Dankzij zijn titel hebben de opleidingen het keurmerk van de Wine & Spirit Education Trust (WSET).
Ze hanteren bij die opleidingen onderstaande indeling als 'systematische proefmethode':


Wanneer wij bij het keuren van wijn het bijbehorende formulier invullen wil er in een proefgroepje nog wel eens discussie ontstaan over wat we nu precies proeven en vooral: hoe we dat willen omschrijven. Ook daarvoor heeft het WSET een handig hulpmiddel:


(klik op de afbeelding voor een printbaar exemplaar) 
Het heeft mij overigens allemaal nog maar weinig geholpen. Hoe meer ik probeer te leren van wat ik ruik en proef, des te sneller kom ik er achter dat er nog zoveel te leren valt dat het misschien wel beter is gewoon een wijntje te drinken en dan te verzuchten: ha, lekker! en het daarbij te laten.