Voorproefje boek Kwaliteitswijn van Jet Wester
Wijndeskundige Jet Wester was bij Amateurwijnmakersgilde Arnolt van Gelre te gast om te vertellen over het boek dat ze heeft geschreven over druiventeelt en het maken van kwaliteitswijn in Nederland. Om kennis met haar te maken hieronder de inleiding uit het boek. Wie meer wil kan terecht op haar website: www.wijnbouwboeken.nl. Daar is het boek ook te bestellen.
- Details
Hoe Pinot Gris aan de naam Ruländer kwam
Pinot Gris wordt in Duitstalige wijngebieden tegenwoordig bijna altijd Grauer Burgunder of Grauburgunder genoemd. Een duidelijke verwijzing naar het oorspronkelijke gebied van herkomst, de Bourgogne. Tot voor kort was hij in Duitsland beter bekend als Ruländer.
De historie van die benaming gaat precies driehonderd jaar terug tot 1711. In dat jaar ontdekte koopman Johann Seger Ruland uit Speyer (Pfalz) de tot dan toe obscure druif in een twee jaar eerder door hem aangekochte, verwilderde wijngaard. De stokken gaven in het uitstekende jaar 1711 zo´n goede wijn, dat Ruland er een enthousiast teler en promotor van werd. Vandaar dat zijn naam ermee verbonden raakte.
Omdat Ruländer in de 20e eeuw vooral synoniem geworden was met zoetige wijnen van dubieuze kwaliteit, heeft hij het moeten afleggen tegen Grauburgunder. Die wordt in Duitsland vrijwel altijd volledig droog gevinifieerd.
- Details
- Geschreven door: Nieuwsbrief WIC
Pagina 50 van 68